【人才招聘】招聘中介公開Whatsapp對話 批評香港求職者無禮貌

【人才招聘】招聘中介公開Whatsapp對話 批評香港求職者無禮貌

新冠肺炎疫情持續,好多失業的打工仔都心急搵工,有求職者因WhatsApp收不到HR的回覆,指對方覺得自己不重要,令對方嬲嬲豬打篇千字文回覆。該Agent公司的HR收到求職者WhatsApp求助,不過求職者沒有得到任何回覆,於是他隔天再發訊息,指HR無視自己,又不回覆訊息,更指對方覺得自己不重要先沒有收到任何回應。

延伸閱讀︰【人才招聘】年輕人見工因落大雨放飛機 一句話激嬲老闆

延伸閱讀︰【見工面試】Phone Interview求職者仲易犯錯?HR須留意5個位

事後,HR就嬲嬲豬指責求職者,在連登開post之餘,更打篇千字文回覆:「我覺得你好無禮貌,你識唔識尊重人?定係你覺得所有人都要當你皇帝咁服侍?你搵我我未講任何嘢你就話我?」、「你可以WhatsApp問job,夜晚9點半用海外電話send訊息畀我,唔代表我要即刻覆你」、「你唔係其中一個搵我幫手嘅求職者,我都要處理其他求職者同做嘢。同埋我放咗工suppose係私人時間,唔係standby覆你訊息」。

不少網民紛紛留言,覺得該HR EQ太低,不應開post鬧人:「個agent唔驚做臭自己個朵」、「呢條女都黐黐地(哋)線」、「咁就火山爆發,EQ奇低」、「佢以後唔洗(使)做recruitment」、「做得AGENT就要24小時standby嫁(㗎)啦,想準時放工咁你咪收commission囉,個個返緊工都唔得閒傾電話,淨係得你返工?」。

有網民覺得應大事化小,無必要公開件事去公審該名求職者:「求其講句唔好意思,overlook左(咗)唔記得覆咪算囉」、「是但say個sorry咪算囉,曬(嘥)時間打千字文」、「其實除非whistle blowing,正常professional都唔會公開係social media disclose client資料/對話啦,你唔happy唔想接可以同上司講,但係social media公審就應該唔符合一般professional service firm既(嘅)ethical standard la」。

延伸閱讀︰【招聘人才】僱主轉用視像面試 HR顧問︰要留意幾點

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【瘋狂求職者】見工後每日打電話問「肯請我未」 HR被嚇怕︰都係諗下先

  • 【求職面試】見工最後問咩問題好?HR臨尾講呢幾句說話 獲聘機會高?!

  • 【見工面試】朝早10點in到下晝4點幾 求職者︰有幾個女人不斷入嚟

  • 【見工面試】HR面對求職者10句心底話 「其實你幾時講重點」

  • 【求職攻略】嚇窒HR的10大求職信句子!Dear Sir都中伏?

  • 【職場熱話】上司做錯要點開口糾正?HR︰佢叫錯個Candidate又睇錯CV

  • 【見工面試】HR最討厭求職者邊款髮型?遮眼曲髮都上榜!

  • 【見工面試】轉工月薪$3萬變$2.5萬 愈轉工愈少人工4大原因

  • 【職涯規劃】畢業後人生炒晒車?CV做足5件事贏盡HR心

  • 【見工面試】公司請師傅睇求職者面相 男女有腮骨待遇大不同?

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告